njamnjam

Es selamu alejkum ljubitelji slatka...:)



27.02.2009.

Prva pomoć u kuhinji

-Da biste spriječili širenje neugodnih mirisa po kući, prilikom kuhanja kupusa, kelja i karfiola, umotajte u gazu komad sredine kruha i ubacite u posudu u kojoj spremate to povrće. Ili u vodu iscijedite malo limunovog soka.
-Pite i gibanice pravite s uljem jer se ono ne steže kao mast. Na taj način ih možete poslužiti i kad su hladne.
-Želatinu za kolače, prije spremanja, treba držati oko 15 minuta u hladnoj vodi. Prije stavljanja na vatru treba je dobro iscijediti i paziti da prilikom kuhanja ne provri.
-Tortu ćete lakše rezati ako nož često umačete u posudu s vrućom vodom.
-Naranče koje se teško gule potopite načas u vrelu vodu, pa ćete ih guliti mnogo lakše.

-Svjež ananas ćete lakše oljuštiti ako ga prethodno narežete na kolutove, pa zatim svaki kolut oljuštite posebno.
-Preljev za salatu u koju ste stavili previše octa razblažit ćete ako u nj ubacite komad sredine kruha ili jednostavno dodate vodu.
-Tvrdi sirevi se neće sušiti ako ih umotate u krpu namočenu u slanu vodu ili razblaženi ocat. Sir stavite u plastičnu posudu koja se dobro zatvori i pohranite u hladnjak. U posudu treba ubaciti par kocki šećera, koje ćete svakodnevno mijenjati.
-Najlakše ćete odvojiti bjelanjak od žumanjka (kod jaja koja nisu potpuno svježa) ako ih razbijete u lijevak, bjelanjak će iscuriti iz lijevka, a žumanjak će se zadržati u njemu.

-Prilikom spremanja majoneze pazite da ulje i jaja imaju istu temperaturu. Potrebno je da neko vrijeme odstoje na sobnoj temperaturi.
-Svježu perad ćete najbolje prepoznati po kljunu i kostima bataka. Ako se kljun i kost bataka mogu saviti to je znak da je perad svježa.
-Smrznuto meso ne smijete potapati u toplu vodu da biste ga otopili. Potapajte ga uvijek u hladnu vodu.
-Pri pečenju meso okrećite kuhačom. Ako ga ubadate vilicom, iz njega će curiti sok i raspast će se.
-Nemojte rezati vrelo pečenje, već ga pustite da se dobro ohladi. Nož mora biti dobro naoštren da vam se ono ne bi mrvilo.

-Ukus zagorjelog jela možete popraviti ako ga u pokrivenoj posudi odmah stavite u posudu s hladnom vodom. Poslije desetak minuta jelo presipajte u čistu posudu i imat će normalan okus.

23.02.2009.

Rolatici od oblatine

POTREBNO:Smjesa od rolata s keksom (ima ovdje napisana,da je ne pisem opet),1 pakovanje oblatine,krem banane,50g cokolade za kuhanje

1. Dok pravimo smjesu (keks,margarin,kakao,mlijeko i secer),pokvasite 2 slavete i umotajite jednu po jednu oblatinu dok ne omeksaju

2. Kad omeksaju premazite ih filom i poredajte uz sami rub krem bananice

3. Zatim umotajte u rolnu

4. Prelijte cokoladom

Bujrum,navalite

02.02.2009.

....

02.02.2009.

HURMASICA

POTREBNO: 2 jaja,3 fildzana secera,3 fildzana ulja,1 fildzan maslaca,1 fildzan kokosa,1 pecivo i brasna po potrebi

AGDA: 1/2 kg secera, 1/2 l vode

1. Zamjesiti sve gore navedeno dok ne bude dovoljno cvrsta smjesa da se ne raspada

2. Praviti oblike za husmasicu i redati u tepsiju i ispeci

3. Prokuhati agdu i zaliti hladnu hurmasicu

 

02.02.2009.

Prelijepoooo

31.01.2009.

SAVJETII

     Čokoladna glazura neće Vam popucati, ako u još vruću glazuru dodate jednu kasiku jogurta.

Tijesto vam se neće zaljepiti za metlice miksera ako ih prije upotrebe premažete uljem.

Ako Vam se dogodi da pretučete slatko vrhnje spasiti ga možete tako da dodate neprokuhano mlijeko i još jednom pažljivo istučete.

Bademi će se lako oguliti, ako ih prethodno prelijete kipućom vodom, te ih u toj vodi ostavite nekoliko minuta.

 

ovdje ide vas tekst
29.01.2009.

JOS TRIKOVA

Pripremate li kolac sa sljivama,pospite po sljivama malo griza. To ce sprijeciti da sok curi. Nakon pecenja griz se nece osjetiti.

Kolac s makom bit ce prhkiji ako jedan dio brasna zamjenite mljevenim dvopekom ili prezlama.

 

29.01.2009.

CVRST SNIJEG OD BJELANJAKA

Najbolje je kad su bjelanci hladni. Ako stoje i cekaju dok pripremate nesto drugo,ostavite ih u frizideru. Bjelancima uvijek dodajite na vrh noza soli,jer ce tako biti snijeg cvrsci. Da li je snijeg dovoljno cvrst mozete utvrditi ako posudu okrenete naopako. Dovoljno cvrst snijeg nece iscuriti napolje

29.01.2009.

SAVJETA NIKAD DOSTA :)

Ako tijesto dugo mijesate mikserom izgubit ce elasticnost. Bolje je zadnje 3 minute mutiti rucno.

Biskvitni kolaci sa orasima ili ljesnajcima dobit ce izuzetnu aromu ako umjesto mlijeka dodate hladne kafe.

Ako nemate pri ruci pravih domacih jaja,kako bi biskvitno tijesto dobilo lijepu zutu boju,mozete zamjeniti jedan dio brasna sa jednom vrecicom praha pudinga od vanilije.

29.01.2009.

PJENASTO IZRADJEN MASLAC

Maslac je najlakse pjenasto izraditi ako je stajao neko vrijeme na sobnoj temperaturi. stavite ga u posudu i miksajte dok ne postane gladak (pjenast).


Noviji postovi | Stariji postovi




KALENDAR



LOGO BLOGA

njamnjam


MOJI PRIJATELJI

ensarijka
Ishranom do zdravlja
Cool Sofra
Hikaje- mudrosti
Put ka oprostu Milostivog Gospodara.
U Ime Allaha,Milostivog,Samilosnog!
AlHaqqa
seherbosna
Mejja-Su
JEDNOĆA STVORITELJA
HADISI
Prirodna kozmetika
الاسلام هو حياتي -Islam je moj zivot
Ograničena vremenom
Čudan zeman nastade
Kozarački kuhar
Govor srca
posebnadjevojcica
Studio Islama
OAZA ISLAMA
**EhlenWeSehlen to Zeyyneb blog to ISLAM blog**
Studio-Din
klikni nes se pokajati
SamirSandzak
MirisLjiljana
Tisina duse
Ruhul atire
DOVE i HADISI
Pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete ?
sisters only
و قل رب زدني علما
Lijepe DOVE
Pomozi drugom bit ces sretan/na
SNAGOM VJERE DO SAVRŠENSTVA DUŠE
Proud Muslimah
*******Meryem******
... ne gubite nadu u Allahovu milost ...
Mozes biti najsretnija zena
više...