njamnjam

Es selamu alejkum ljubitelji slatka...:)



27.02.2009.

Prva pomoć u kuhinji (2. dio)

-Ako ste presolili jelo, dodajte malo sode bikarbone koja će neutralizirati suvišnu sol. Na isti način možete iskoristiti krušne mrvice, jogurt, vrhnje i peršin koji će upit višak soli.
-Suvišnu masnoću s tople juhe odstranit ćete ako je procijedite kroz vlažnu krpu namočenu u hladnu vodu ili u juhu ubacite nekoliko kockica leda. Masnoća će se uhvatiti oko leda koji morate izvaditi brzo da se ne otopi.
-Juha se može popraviti dodavanjem slatkog ili kiselog vrhnja ili ribanog sira.
-Ako jelu nedostaje aroma, dodajte vrhom punu žlicu senfa, paprike ili papra. Žlica currya popravit će okus bljutave juhe, umaka ili majoneze.
-Rijetki temeljac, juha ili umak zgusnut će se kuhanjem u nepoklopljenoj posudi.  Ako u njima nastanu grudice, miješajte ih kratko vrijeme u mješalici.

-Ako želite spasiti zgrušani umak, uklonite posudu s vatre i uronite je u hladnu vodu ili umaku dodajte hladne vode ili vrhnja, nakon što ste posudu uklonili s vatre
-Bljutavo-slatkasti umak možete popraviti malom količinom limunovog soka.
-Zagoreno jelo nemojte nikad miješati jer ćete uništiti nezagoreni dio. Nezagoreni dio stavite u drugu posudu i dodajte sirovi krumpir ili krišku starog kruha koji će upiti miris zagorene hrane. Nakon desetak minuta izvadite taj krumpir ili kruh i u jelo dodajte papra ili Worcester umaka. Ako pri ruci nemate dosta umaka, u jelo umiješajte konzervirane rajčice, kiselo vrhnje ili jogurt.

-Ako želite osvježiti napola uvelu salatu, stavite je u zdjelu hladne vode i dodajte sok od pola limuna za svaku glavicu, te ostavite da stoji oko pola sata na hladnom mjestu.
-Napuknuta jaja moći ćete skuhati bez bojazni da će se raspasti ako u vodu stavite veliku žlicu soli.
-Kod pečenja mesa pećnica treba biti topla, a samo pečenje ovisi o vrsti i kvaliteti mesa. Često se događa da meso nije dovoljno pečeno iako je izvana već dobilo lijepu koricu. Da biste spriječili da zagori, pokrijte ga masnim papirom i preko njega još jedan list novinskog papira. Tako vam meso neće zagorjeti, a sačuvat će i lijep izgled.

-Ako presolite pečenje, uvijte ga u čistu salvetu namočenu vodom i preko nje pospite malo soli, zatim sve poklopite većom posudom i držite oko pola sata prije nego što ga odvijete.
-Brže ćete ohladiti jelo ako posudu s jelom stavite u drugu posudu s hladnom vodom u koju ste stavili žlicu soli.




KALENDAR



LOGO BLOGA

njamnjam


MOJI PRIJATELJI

ensarijka
Ishranom do zdravlja
Cool Sofra
Hikaje- mudrosti
Put ka oprostu Milostivog Gospodara.
U Ime Allaha,Milostivog,Samilosnog!
AlHaqqa
seherbosna
Mejja-Su
JEDNOĆA STVORITELJA
HADISI
Prirodna kozmetika
الاسلام هو حياتي -Islam je moj zivot
Ograničena vremenom
Čudan zeman nastade
Kozarački kuhar
Govor srca
posebnadjevojcica
Studio Islama
OAZA ISLAMA
**EhlenWeSehlen to Zeyyneb blog to ISLAM blog**
Studio-Din
klikni nes se pokajati
SamirSandzak
MirisLjiljana
Tisina duse
Ruhul atire
DOVE i HADISI
Pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete ?
sisters only
و قل رب زدني علما
Lijepe DOVE
Pomozi drugom bit ces sretan/na
SNAGOM VJERE DO SAVRŠENSTVA DUŠE
Proud Muslimah
*******Meryem******
... ne gubite nadu u Allahovu milost ...
Mozes biti najsretnija zena
više...